Atasözleri Sözlüğü

Yarım Hekim Candan Eder, Yarım Hoca Dinden Eder Atasözünün Anlamı

05.07.2022
296
Yarım Hekim Candan Eder, Yarım Hoca Dinden Eder Atasözünün Anlamı

Yarım Hekim Candan Eder, Yarım Hoca Dinden Eder Atasözünün Anlamı

Bu atasözünün anlamı yapılacak olan bir işi o işte ustalaşmış, ehlîleşmiş kişiye yaptırılması gerektiğini aksi takdirde yapılacak olan işi bilmeyen, taklitçilere yaptırılırsa o işten hayır gelmeyeceğini, beklediğimiz sonucu alamayacağımız anlamına gelir.

Yarım Hekim Candan Eder, Yarım Hoca Dinden Eder Atasözü ile İlgili Kompozisyon

Dünya da her yapılan işin bir ustası o işte gelişmiş, işin inceliklerini, bütün noktalarını bilen ve layığı ile işi başaran ehli kişiler vardır. Bu kişiler yaptıkları işin eğitimini almış o işi çok iyi şekilde tanımış ve tanımlamış kişilerdir. Fakat o işi bilmeden suiistimal edenlere de atalarımız yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder demiştir.

Yapılan birçok işin ustası ve ehilleymiş kişileri olduğu gibi aynı zamanda o işinde taklitçisi ve o işi suiistimal ederek kötüye kullananlarda vardır. Bu kişiler yüzünden işimiz hem istediğimiz gibi olmaz hem de bize zararı dokunabilmektedir. Örneğin işini bilmeyen tamirci malınıza zarar verebilecekken işini bilmeyen doktor canınıza sebep olabilir. Bu yüzden işlerimizi hep en iyisine yaptırmalıyız.

Eskilerden bugüne kadar her işte fırsatçı ve işini yarım yapan kişiler olduğunu, işleri sarpa saracak kişiler olduğunu bu atasözü ile görmekteyiz. Atalarımız; yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder atasözünü diyerek gelecek nesilleri için tehlikeden uyarmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.