Atasözleri Sözlüğü

Yazın Başı Pişenin, Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı

02.08.2022
219
Yazın Başı Pişenin, Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı

Yazın Başı Pişenin, Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı

Bu atasözü çalışmanın önemini ve çalışmanın karşılığının olacağını söyleyen eski zamanlarda atalarımız tarafından söylenmiş bir sözdür. Yani eğer tez vakitte, zamanında çalışılması ile ileride zamanı gelince mükâfatlarında olacağı anlamına gelir. O zamanlarda yazları ekin toplandığı için insanların başına güneş geçerdi ama çalışmanın karşılığı olaraktan kışın mükâfatlarını yerlerdi yani kışları aşları pişerdi

Yazın Başı Pişenin, Kışın Aşı Pişer Atasözü ile İlgili Kompozisyon

Bir işte hatta hayatın her anında bir şeyler başarmak, mükâfat almak için önce çalışılmalı ve hak edilmelidir. Çalışma olmadan tembellik ile hiçbir iş olmaz hiçbir karında doymaz. Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer sözü bu konuyu en iyi açıklayan sözdür.

Eski zamanlarda bu günkü kadar işler yoktu, yapılacak işler belli başlı ve mevsimlikti. Bu işler hayvancılık, tarım gibi zor ve emek isteyen işlerdir. Bu eski zamanlarda ekilen ekinler yazları açar ve toplanır toplan bu ekinler ise kışları aş olarak kullanılırdı. Günümüzde ise aynı şekilde çalışılmadan emek sarf edilmeden hiçbir sonuca varılmayacağı hiçbir mükâfat alınamayacağı değiştirilemez bir gerçektir.

O zamanlarda söylenen bu anlamlı söz günümüzde de haklılığını korumaktadır. Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer sözü günümüzde anlam olarak hayatımızda olmalı ki çalışmanın önemini ve hazzını daha iyi anlayalım ve hayatımızda uygulamaya koyalım.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.